Бързи 
Връзки
Ok
ПРЕСЦЕНТЪР
Новини
Съобщения по дела
Контакти с пресслужба
Начало
Окръжен съд - гр. Кюстендил
Отчетни доклади
Контакти и банкова информация
Структура
Съдии
Служби/Съдебна администрация
Съдебни зали
Съдебен район
График на съдебните заседания
Постановени съдебни актове
Влезли в законна сила актове
Решения на КОС по дела с особен обществен интерес
Съобщения на КОС по дела с особен обществен интерес
Правила за етично поведение
Проекти
Съд-модел
Предложения и оплаквания
Обяви за свободни работни места
Вещи лица
Съдебни заседатели
Бланки и формуляри
За стажант-юристите
Профил на купувача
Районен съд - гр.Кюстендил
Районен съд - гр.Дупница
Често задавани въпроси
Обяви
Декларации на магистратите по ЗПИЛЗВДД
Декларации на съдебните служители по чл.12 от ЗПУКИ
Вътрешни правила
Закон за държавните такси, Тарифа 1 и освобождаване от ДТ
Договор с обслужваща банка
Ден на отворените врати
гр. Кюстендил
Съобщения по дела
 ПРЕСЦЕНТЪР    Съобщения по дела  
 СЪОБЩЕНИЯ ПО ДЕЛА

12.07.2019 г.


Окръжен съд- Кюстендил постанови присъда от 8 години затвор за грабеж

Присъда- лишаване от свобода за 8 години, постанови състав на Окръжен съд- Кюстендил, под председателството на съдия Пенка Братанова, по дело за грабеж, в условията на опасен рецидив, по член 199, ал. 1, т. 4 от НК, във връзка с чл. 29, ал.1, буква А и Б от НК.
Подсъдимият Валентин Т., на 52 години призна всички факти в обвинителния акт и делото се разгледа по реда на съкратеното съдебно следствие. Съдът наложи наказание- лишаване от свобода за 12 години, което съгласно член 58 А от НК бе редуцирано с 1/3, на 8 години лишаване от свобода.
Предвиденото наказание за престъпление по чл. 199, ал. 1 от НК е лишаване от свобода от 5-15 години.
Валентин Т. е нападнал възрастна жена в двора на къщата й, като упражнил сила, за да отнеме чанта, в която носела 3 350 лв., завързани в чорап. Подсъдимият, първоначално помогнал на жената да напълни бутилки с минерална вода и да ги закара с количка до дома й. Инцидентът е от 11 март 2019 година, на ул. Цар Симеон“ в Кюстендил.
Присъдата може да се протестира и обжалва пред САС в 15- дневен срок, считано от днес.
Подсъдимият е многократно осъждан- 40 пъти за кражби, като последната му присъда е от март тази година, на Районен съд- Кюстендил за притежание на хероин.

……………………………………………………………………….

11.07.2019 г.

Състав на Окръжен съд- Кюстендил проведе разпоредително заседание по дело за убийство

По дело за убийство, по член 115 от НК-за умишлено умъртвяване , за което са предвидени от 10- 20 години лишаване от свобода, Окръжен съд- Кюстендил, под председателството на съдия Йоланда Цекова, постанови да се разгледа по реда на съкратеното съдебно следствие, след като подсъдимият М. А. призна фактите от обвинителния акт. Съдът насрочи делото за незабавно разглеждане, след проведеното днес разпоредително заседание. Поради необходимост от събиране на доказателства за личността на обвиняемия, който ще се ползва с преференцията на съкратеното производство за редукция на размера на наказанието, съдът отложи делото за 18 септември 2019 година. Съдия Цекова изиска актуална справка за съдимост и характеристика на подсъдимия М. А.
Съдът конституира като частни обвинители и граждански ищци фактическата съпруга на пострадалия и родителите му. Само като граждански ищци бяха приети братята и сестрите на пострадалия С. С.
Гражданските искове на съпругата, за претърпени неимуществени вреди след убийството, са на стойност 200 000 лв. и още 300 000 лв., в качеството й на майка на малолетния им син. Исковете на родителите са за по 50 000 лв., а на братята и сестрите за по 30 000 лв.
По гражданските искове, съдът ще се произнесе с присъдата.
Окръжна прокуратура- Кюстендил обвинява 30-годишния М. А. в това че на 05.09.2018 година в Дупница, умишлено, чрез нанасяне на прободна рана с нож в лявата част на гърба, е умъртвил С.С., с което е извършил престъпление по чл.115 от НК.

……………………………………………………………………….

09.07.2019 г.

Състав на Окръжен съд-Кюстендил постанови мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на 21-годишния Е.С. Обвинението е за държане на наркотични вещества, с цел разпространението им, по член 354а, ал.1 от НК, който предвижда лишаване от свобода от 2-8 години и глоба от 5 000-20 000 лв.
В носените от него дрехи, при личен обиск са намерени 20 броя станиолови топчета, съдържащи зелена, суха растителна маса, която е реагирала при направения полеви наркотест на наркотичното вещество-канабис.
Определението подлежи на обжалване в 3-дневен срок пред САС.
Деянието е извършено в изпитателен срок, на присъда, постановена от Районен съд-Кюстендил през 2019г. за държане на наркотични вещества.

……………………………………………………………………….

08.07.2019 г.

Състав на Окръжен съд-Кюстендил проведе разпоредително заседание по внесен от Окръжна прокуратура обвинителен акт-по чл.116, ал.1 от НК, срещу Й.М., за умишлено умъртвяване на Л.Л.
След изслушване страните, съдът счете, че делото ще се разгледа по общия ред и не следва да се изменя мярката за неотклонение „задържане под стража“ в по-лека, за подсъдимия Й.М.
Съдът конституира като частни обвинители и граждански ищци наследниците на пострадалия-съпругата, двете му непълнолетни деца, родителите и брат му. Всеки един от 6-та предяви граждански иск на стойност 200 000 лв.
Делото бе насрочено за 13 септември, за когато ще бъдат призовани за разпит част от свидетелите.

……………………………………………………………………….

05.07.2019 г.

Състав на Окръжен съд-Кюстендил постанови днес мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на И.И., обвинен в извършване на умишлено убийство по член 116 от НК, който предвижда затвор от 10 до 15 години, доживотен затвор или доживотен затвор, без право на замяна.
Определението подлежи на обжалване пред САС, на 11 юли 2019 г.

……………………………………………………………………….

01.07.2019 г.

Кюстендилски окръжен съд постанови присъда от 12 години лишаване от свобода за Иван М.-Ушко, по дело за грабеж с причинена тежка телесна повреда, от която е настъпила смърт за жертвата-Т.Х. Грабежът е в условията на опасен рецидив. Делото се води по линия на съкратеното съдебно следствие, в което подсъдимият е признал всички факти в обвинителния акт и се е съгласил да не се събират допълнителни доказателства. Иван М. е признал вината си пред съда, като е изразил съжаление за извършеното престъпление. Той е направил пълни самопризнания след задържането му и е съдействал на разследването.
Предвиденото по Закон наказание е от 15-20 години лишаване от свобода, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна. При съкратеното следствие доживотния затвор се заменя с лишаване от свобода. Съдебен състав, под председателството на Йоланда Цекова е постановил присъда от 18 години лишаване от свобода, която се редуцира с 1/3, заради съкратеното съдебно следствие, до окончателните 12 години лишаване от свобода.
Иван М. и двама от свидетелите по делото са правили ремонт на покрива на къщата на починалата жена, през лятото на 2017 година. На 31 декември 2017 г., около 01:30 ч., пиян подсъдимият решава да открадне меден казан от двора на къщата, който набелязал по време на ремонта. След като не намерил казана, разбил входната врата и влязъл в къщата. Жертвата била заспала на включен телевизор, но се събудила, последвали силни удари в областта на главата й и викове- „Давай парите”. Подсъдимият откраднал 100 долара, 25 лева, 2 телефона и 1 часовник. След като оставил възрастната жена в тежко състояние, той взел такси и заминал за София.
Жертвата подала сигнал до полицията, като описала подробно нападателя, който по-късно е заловен. Няколко часа по-късно й прилошава, закарана е в столично здравно заведение, с тежка черепно-мозъчна травма и 2 хематома в главата. На 13 януари 2018 година жертвата на престъплението умира.
Иван М. е 40-годишен, като е осъждан многократно, с 24 влезли в сила присъди за извършени от него престъпления от общ характер-предимно кражби. По 23 от тях му е наложено наказание-лишаване от свобода, което е изтърпял-ефективно.
Присъдата може да се обжалва или протестира пред САС в 15-дневен срок.

……………………………………………………………………….Кюстендил 2500, ул."Гороцветна" № 31  
USAID Тази Интернет страница е създадена с подкрепата на Инициатива за укрепване на съдебната система на ААМР