Бързи 
Връзки
Ok
ПРЕСЦЕНТЪР
Новини
Съобщения по дела
Контакти с пресслужба
Начало
Окръжен съд - гр. Кюстендил
Отчетни доклади
Контакти и банкова информация
Структура
Съдии
Служби/Съдебна администрация
Съдебни зали
Съдебен район
График на съдебните заседания
Постановени съдебни актове
Влезли в законна сила актове
Решения на КОС по дела с особен обществен интерес
Съобщения на КОС по дела с особен обществен интерес
Правила за етично поведение
Проекти
Съд-модел
Предложения и оплаквания
Обяви за свободни работни места
Вещи лица
Съдебни заседатели
Бланки и формуляри
За стажант-юристите
Профил на купувача
Районен съд - гр.Кюстендил
Районен съд - гр.Дупница
Често задавани въпроси
Обяви
Декларации на магистратите по ЗПИЛЗВДД
Декларации на съдебните служители по чл.12 от ЗПУКИ
Вътрешни правила
Закон за държавните такси, Тарифа 1 и освобождаване от ДТ
Договор с обслужваща банка
Ден на отворените врати
гр. Кюстендил
Съобщения по дела
 ПРЕСЦЕНТЪР    Съобщения по дела  
 СЪОБЩЕНИЯ ПО ДЕЛА

25.11.2019 г.

На 1 година и 11 месеца „лишаване от свобода“ Окръжен съд- Кюстендил осъди 22- годишния Емилиян С., за държане, с цел разпространение на високорисково наркотично вещество- марихуана

Окръжен съд- Кюстендил осъди на 1 година и 11 месеца „лишаване от свобода“ 22- годишния Емилиян С., за държане, с цел разпространение на високорисково наркотично вещество- марихуана. Съдия Пенка Братанова одобри споразумението постигнато между прокуратурата и защитата на подсъдимия. Той се призна за виновен за това, че на  6- 7 юли тази година е държал в себе си и на 2 адреса в Кюстендил 179 топчета от станиол, съдържащи наркотичното вещество коноп / марихуана /, с общо тегло 90, 14 грама, на обща стойност 540, 84 лв.

На основание чл. 354а, ал.1, изр.1, пр.4, алт. 1- ва от НК, във вр. с чл. 381, ал.4 от НПК, във вр. с чл. 55, ал.1, т.1 и ал.3 от НК, Окръжен съд- Кюстендил осъжда Емилиян С. на 1 година „лишаване от свобода“ и определя първоначален режим на изтърпяване „общ“. Съдът приспада времето, през което обвиняемият е бил задържан с мярка за неотклонение „задържане под стража“, считано от 06.07.2019 г., до влизане на споразумението в сила. Подсъдимият е осъден да плати по сметката на ОД МВР- Кюстендил разноските по делото в размер на 7 160, 57 лв. Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Съдът констатира, че настоящето деяние е извършено в изпитателния срок на условна присъда, постановена от Районен съд- Кюстендил през 2019 година и привежда в изпълнение и наказанието 11 месеца „лишаване от свобода“, наложено със споразумение по дело за държане с цел разпространение на наркотични вещества. Определението подлежи на обжалване и протест пред САС в 15- дневен срок.

Окръжен съд- Кюстендил се занима служебно и с взетата мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на Емилиян С., като с оглед на постановеното ефективно наказание „лишаване от свобода“, я потвърди Обвиняемият следва да се преведе за изтърпяване на наказанието в затвора в гр. Бобов дол. Определението по отношение на мярката за неотклонение подлежи на обжалване пред САС.
………………………………………………………………………

12.11.2019 г.

Окръжен съд- Кюстендил определи мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за Георги С. привлечен като обвиняем по чл. 115 от НК


Най - тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“, по отношение на 47- годишния Георги С., привлечен като обвиняем за убийството на Х. С. в кв. „Герена“ в Кюстендил, взе Окръжен съд- Кюстендил, под председателството на съдия Йоланда Цекова.
На този ранен етап от разследването са налице 2 от 3- те задължителни предпоставки за вземане на най- тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“, съгласно чл. 63, ал.1 от НПК. От събраните до момента доказателства, в достатъчна степен може да се направи обосновано предположение, за съпричастност на обвиняемия към престъпление по чл. 115 от НК, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода“ за срок от 10- 20 години. Не са налице данни за укриване на обвиняемия, но от тежестта на престъплението и механизма на извършването му, може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият може да извърши друго престъпление, се казва в мотивите на съдия Цекова.

Определението подлежи на обжалване или протестиране пред Софийски апелативен съд в 3- дневен срок, считано от днес.

………………………………………………………………………12.11.2019 г.

Окръжен съд- Кюстендил взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за Детелина В. обвинена за убийството на мъж в с. Мламолово

Окръжен съд- Кюстендил, под председателството на съдия Йоланда Цекова взе най - тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“, по отношение на 28- годишната Детелина В. Тя е привлечена от Окръжна прокуратура- Кюстендил, като обвиняема за убийството на П. Й. в бобовдолското село Мламолово.
От събраните по досъдебното производство доказателства, в достатъчна степен може да се направи обосновано предположение, за съпричастност на обвиняемата към престъплението, за което е обвинена- по чл. 115 от НК, като предвиденото наказание е „лишаване от свобода“ за срок от 10 - 20 години. Въпреки чистото съдебно минало на обвиняемата, съдът счете, че предвид тежестта на престъплението, за което е привлечена като обвиняема и поведението й след деянието, са налице и другите две предпоставки за вземане на най- тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“, а именно, че обвиняемата може да се укрие или да извърши друго престъпление.

Съдът няма впечатление за умствена недоразвитост на обвиняемата, за каквато пледира служебния й защитник адвокат Емил Атанасов и тя може да носи наказателна отговорност.
Определението може да се обжалва и протестира пред САС в 3- дневен срок, считано от днес.

……………………………………………………………………….

 

 

11.11.2019 г.

Окръжен съд- Кюстендил потвърди мярка „Задържане под стража“ за мъж обвинен в кражба на кутия за дарения

Състав на Окръжен съд- Кюстендил потвърди най - тежката мярка за неотклонение - „задържане под стража”, по отношение на Иван В. / на 50 години, осъждан /, взета на 04.11.2019 г. от Районен съд- Дупница. Мъжът е обвинен в кражба на кутия за дарения от външен плот на павилион за закуски на жп гара Дупница, в която е имало 250 лв. Престъплението е извършено на 30 октомври 2019 г.
Жалби срещу определението на Районен съд – Дупница и молба за отмяната му бяха внесени от служебният защитник на Иван В. и от самият обвиняем.
Въззивната съдебна инстанция намира атакувания съдебен акт за законосъобразен и правилен. Може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е извършител на престъплението. То е извършено в условията на опасен рецидив, след като Иван В. е осъждан два пъти с наказание „лишаване от свобода“ за умишлени престъпления от общ характер. Обвиняемият е освободен от затвора на 09.10.2019 г. Съдът счете, че има опасност Иван В. да извърши друго престъпление или да се укрие.
Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

……………………………………………………………………….

30.10.2019 г.

Присъди за Антоан. А. и за неговата баба Анка П. за държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества постаноеи Окръжен съд -Кюстендил

Присъда – лишаване от свобода за 5 години, при първоначален режим „общ“ и глоба от 5 000 лв. по отношение на Антоан А. / на 24 години, осъждан  /  и лишаване от свобода за 2 години, с 5- годишен изпитателен срок и глоба от 5 000 лв. за неговата баба Анка П. / на 83 години, неосъждана /, за държане, с цел разпространение на високорискови наркотични вещества, постанови Окръжен съд- Кюстендил, под председателството на съдия Йоланда Цекова.
Съдът призна подсъдимите за виновни, като съизвършители на престъпление по чл. чл.354 а, ал.1, изр.1, предл.ІV, алт.1-ва, във  вр. с чл.20, ал.2  и във вр. чл. 54 от НК, за държане, с цел разпространение на високорискови наркотични вещества, с общо тегло: амфетамин с нето тегло 39,86 грама на стойност 1195, 80 лв. и коноп /марихуана/, с общо тегло 8,47 грама, на стойност 50,82 лв., без надлежно разрешително съгласно ЗКНВП.
Съдът постанови още, че по отношение на подсъдимия Антоан А. приспада времето през което е бил с мярка за неотклонение „задържане под стража“, от 11.01.2018 до 08.05.2018 г. и за времето, през което е с мярка „домашен арест“, от 08.05.2018 г. до влизане на присъдата в сила.
Присъдата може да се обжалва или протестира пред САС, в 15- дневен срок считано от днес.
Съдът определи още, че по отношение на Антоан А. потвърждава мярката му за неотклонение „домашен арест“, а по отношение на Анка П. не взема мярка за неотклонение, предвид възрастта й. Определението може да се обжалва и протестира пред САС, в 7- дневен срок.

……………………………………………………………………….

28.10.2019 г.

 

 

 

 

 

 

 

Окръжен съд - Кюстендил върна на прокуратурата делото за Дупнишката популярна каса


Окръжен съд – Кюстендил, под председателството на съдия Надя Георгиева, по време на разпоредително заседание, прекрати наказателното производство спрямо починалия управител на Дупнишката популярна каса Георги Близнаков, поради неговата смърт. Съдът прекрати съдебното производство спрямо неговата съпруга Ивона Близнакова и върна делото на прокуратурата, поради нередовности в обвинителния акт. В него липсват задължителните съставомерни фактически обстоятелства, водещи до  ограничаване правото на защита на подсъдимата, доколкото това препятства възможността да научи обвинението в пълнота, се казва в мотивите на съдия Георгиева.
Определенията могат да се обжалват и протестират пред Софийски апелативен съд.

Окръжен съд- Кюстендил отхвърли искането на защитата на Ивона Близнакова за намаляване на размера на мярката й за неотклонение „парична гаранция“ и тя остава в размер на 30 000 лв.
Пострадалите от действията на Дупнишката популярна каса  бяха конституирани като частни обвинители.

ПРОТОКОЛНО ОПРЕДЕЛЕНИЕ ОТ РАЗПОРЕДИТЕЛНОТО ЗАСЕДАНИЕ, ПРОВЕДЕНО НА 28.10.2019 Г.

СЪДЪТ счита, че следва да прекрати наказателното производство по отношение на подсъдимия Георги Близнаков, тъй като е починал и е налице прекратителното основание по чл. 24, ал.1, т.4 НПК, предвиждащ при смърт на обвиняемия, респективно подсъдимия образуваното наказателно производство да се прекрати. Така е предвидено в закона, доколкото наказателната отговорност е лична, не е наследима, или прехвърлима, поради което смъртта на подсъдимия, обуславя прекратяване на наказателното производство срещу него. С оглед на горното и на основание чл.248, ал.1 в случая на чл. 24, ал.1, т.4 НПК,

съдът О П Р Е Д Е Л И :

ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по отношение на подсъдимия Георги Близнаков. Определението подлежи на протестиране и обжалване пред САС в 7-дневен срок, считано от днес.

СЪДЪТ счита, че обвинителният акт не е изготвен съобразно изискванията на чл.246, ал.2 и ал.3 НПК, доколкото относно обвинението по чл. 252 НК - неразрешена банкова дейност, не се съдържат необходимия минимум от факти за част от деянията, включени в продължаваното престъпление, като дата на деянието, а за други -факти относно начина на извършване на деянието, необходими и описващи състава на престъплението. Съдът констатира, че липсва дата на описаното деяние на стр.82 от обвинителния акт относно свидетеля Т. Б. В обвинителния акт е посочено единствено, че при разпита си като свидетел Т. Б. заявил, че в КСК давали по-високи лихви по депозити, поради което внесъл най-малко 15 000 лв., а може и повече, но не са му били издадени документи за внесените от него парични средства, както и че е изгубил издадената му спестовна книжка. От така изложеното според обвинителния акт, става ясно, че Б. е внесъл главница в общ размер 15 000 лв., не е теглил от внесената главница и има да получава от КСК 15 000 лв. главница, която е причинената му вреда. Съдът констатира, че цитираното деяние е едно от множеството деяния, включени в продължаванато престъпление по чл. 252 НК. Съдът намира за необходимо да отбележи, че за всяко от деянията в продължаванато престъпление в обвинителния акт, респективно присъдата се дължи посочване на съставомерни фактически обстоятелства, като дата, място, обстоятелства при които е извършено. Без дата на деянието винаги се ограничава правото на защита на подсъдимия и липсва очертаване на предмета на обвинението в обема и пространството, очертани от чл.246 НПК и Тълкувателно решение № 2/2002 г. на ВКС. Налице е и друг идентичен случай в обвинителния акт относно друго деяние от продължаваното престъпление по чл. 252 НК, описано на стр. 76 от обвинителния акт, в който е посочено, че свидетелят К. в разпита си на 13.03.2017 г. е заявила, че е сключила договори за срочни депозити, по които доста пъти е депозирала средства като е теглила от внесената главница и от съответните начислени лихви от нея; че не й е издавана спестовна книжка, не е получавала дивиденти, не е подавала заявление за членство, не е присъствала на общи събрания и не е плащала членски внос и такси, както и че КСК й дължи между 30 000 лв. и 40 000 лв., но не може да посочи каква част е главницата и каква част са начислените лихви. На база гореизложеното става ясно, според обвинителния акт, че К. е внесла главница в общ размер 30 000 лв., не е теглила от внесената главница и има да получава главница 30 000 лв., която сума представлява причинената й вреда. Видно е от цитирания абзац от обвинителния акт, описващ едно от множеството деяния от престъплението по чл. 252 НК, че липсва дата на деянието, без което не може да се опише престъплението, съгласно Тълкувателно решение № 2/2002 г. на ВКС, указващо, че в обвинителния акт задължително трябва да се посочва дата на деянието, липсата на която винаги води до ограничаване правото на защита на страните и според трайната съдебна практика винаги има за последица отмяна на присъдата и връщане на делото за ново разглеждане от същия съд и връщане на обвинителния акт на прокурора за посочване на датата на деянието. Такова деяние е описано на л.75 от обвинителния акт, в който е посочено, че свидетелят В. П. на неустановена дата и при неустановени условия решила да вложи средства в КСК и на няколко пъти внесла парична сума в общ размер на 500 лв., като е теглила от начислената лихва по 10 -20 лв. В обвинителния акт се сочи, че същата не може да каже колко пъти е теглила парични средства, нито може да предостави съответните документи, защото не са й били издавани от КСК и че е посочила, че не й е издаване спестовна книжка, не е получавала дивиденти, не е подавала заявление за членство и не е била неин член, не е присъствала на Общо събрание, не е плащала членски внос, както и че според нея КСК й дължи главница в размер на около 500 лв. След цитата на свидетелските показания в обвинителния акт е направен извод, че става ясно, че В. П. е внесла главница в общ размер на 500 лв., не е теглила от внесената главница и има да получава главница 500 лв., която е причинената й вреда. Видно е, че отново при описаните на деянието няма достатъчно конкретизирана дата на същото. Действително, няма пречка то да е извършено на неустановена дата, но поне месец и година задължително следва да се посочи. Налице са и деяния, описани в обвинителния акт, несъдържащи в достатъчен обем ясни и категорични факти, като изложените са противоречиви и взаимно изключващи се и лишава съда от възможността да научи обвинението и волята на прокурора за какъв точно размер внесени пари е деянието и каква е причинената щета. Обвинителният акт е структуриран по нетипичен начин за обвинителен акт, доколкото включва множество цитати на свидетелски показания, следвани от извод на прокурора за установените фактически обстоятелства. Обичайно обвинителния акт се изготвя като включва обстоятелствена част, която следва да съдържа начина, по който е извършено престъплението, т.е. да се посочи датата, мястото, обстоятелствата, при които то е извършено от подсъдимия. Не е типично за обвинителен акт да се цитират свидетелски показания, да се изразява колебливото им становище, след което да се позовава прокурорът на свидетелските показания и да твърди лаконично и кратко установеното, наподобяващо на извод относно фактически обстоятелства, но неконкретизирани в пълнотата и степента, необходими за изготвяне на обвинителния акт. Следва обвинителния акт да съдържа приетите от прокурора фактически обстоятелства за установени, което той дължи да стори въз основа на събрания по делото доказателствен материал. Почти всички деяния от продължаваното престъпление по чл. 252 НК, т.нар. „неразрешена банкова дейност”, са структурирани по цитирания начин, с изключение на деянията, за които са налице договори за срочен влог, които са посочени, поради което липсва неяснота и непълнота. По горните съображения, съдът счита, че не може да разгледа обвинителния акт във вида, в който е изготвен за престъплението по чл.252 НК. И тъй като сам не може да отстрани констатираната непълнота и неяснота в обвинителния акт, доколкото според закона това право принадлежи само на прокурора, следва да прекрати съдебното производство и да върне делото на прокурора за изготвяне на нов обвинителен акт, в който да опише всички необходими факти за всяко деяние, като посочи дата, място и обстоятелства, при които е извършено. Не може да бъде възприето като относимо за обвинителен акт становището на прокурора, представляващо указание, уговорка, отразеното в абзац на л. 8 от обвинителния акт, според което „Поради наличието на повече от едно внасяния и тегления на пари за едно лице за същите, ще се посочат астрономически- времево ориентирани само за първото и последното лице, а за останалите лица извършените банкови операции са свързани само с момента на техния физически разпит пред разследващия орган по дати, а не с времето, когато фактически са били извършени тези действия”. Напротив, в обвинителния акт следва да се посочат в хронологичен ред фактическите данни, при които е извършено всяко деяние. Разпитът е необходим, за да се установят тези фактически данни. Подобна формулировка в обвинителния акт не позволява да се научи обвинението в пълнота, защото прокурорът не сочи на коя дата е извършено конкретното деяние. Посочването на периода, през който е извършено продължаваното престъпление по чл. 252 НК, а именно- от 29.08.2008 г. до 18.05.2016 г. не изключва задължението в обвинителния акт да се посочи датата на извършване на всяко от деянията, осъществени в рамките на този период. Това не е сторено, видно от горецитираните три деяния, поради което съдът счита, че обвинителният акт страда от непълнота, ограничаваща правото на защита на подсъдимия, която непозволява очертаване на предмета на обвинението, което следва да бъде сторено с обвинителния акт. Съдът, намира за необходимо да отбележи и че, няма право да установява факти и обстоятелства и да осъжда подсъдимия за факти и обстоятелства, които не са посочени в обвинителния акт. Сред тези факти и обстоятелства е и датата на деянието. Даже и съдът да я установи по време на съдебното следствие, при липса на дата на деянието в обвинителния акт, няма право да признае подсъдимия за виновен за датата, за която е установил евентуално, че е извършено деянието и която не е посочена в обв.акт. Това е така, защото обвинителният акт очертава рамката на обвинението, т.е. пределите, в които съдът може да установява факти и събира доказателства за същите, която обвързва съда с евентуалната присъда, доколкото очертава рамките на тази присъда, която е осъдителна, ако се потвърдят изложените в обвинителния акт факти и обстоятелства, респ. оправдателна, ако не се докаже обвиненото по надлежния ред. При всяко положение, обаче, минимум данни като факти, следва да се съдържат в обвинителния акт и този минимум е формулиран в Тълкувателно решение № 2/2002 г., без който присъдата би била незаконосъобразна, според настоящия състав и съдебната практика. Съдът не споделя доводите на защитата за прекратяване на наказателното производство по отношение на подсъдимата Ивона Близнакова, доколкото не констатира основание за това на настоящия етап. По останалите доводи в писмената молба-становище от Ивона Близнакова, депозирана по делото, приложена на л.1 до л. 21 от НОХД № 43/2019 г., том I, съдът счита, че са налице основания за споделянето им на настоящия етап, поради което не ги намира за основателни и не следва да прекратява наказателното производство срещу подсъдимата. С оглед на горното и на основание чл. 248 НПК,

съдът О П Р Е Д Е Л И :

ПРЕКРАТЯВА съдебното производство по отношение на подсъдимата Ивона Близнакова и ВРЪЩА делото (респективно обвинителния акт) на прокурора за допълнително разследване. Определението подлежи на обжалване и протестиране в 7-дневен срок, считано от днес пред САС.

……………………………………………………………………….

23.10.2019 г.

Окръжен съд- Кюстендил потвърди мярка „задържане под стража“ за обвинен в телефонни измами

Окръжен съд – Кюстендил потвърди определението на РС- Кюстендил, с което по отношение на Теодор К. е изменена мярката му за неотклонение- от „подписка“ в „задържане под стража“. Обвиняемият не се яви в съдебното заседание, защото е настанен за лечение в психиатричната клиника към затвора в Ловеч. Той е на 30 години от гр. Банкя. Обвинен е по досъдебно производство за участие в телефонни измами, с които са причинени имотни вреди на жена от Пирдоп и на двама души- жена и мъж от Кюстендил, общо, в размер на 13 650 лв.

Определението на Окръжен съд- Кюстендил не подлежи на обжалване.

Обвиняемият Теодор К. е осъждан за участие в телефонни измами от РС- Пазарджик през декември 2018 г. и от РС- Петрич през юли 2019 година, като двете присъди са кумулирани в една условна – „лишаване от свобода“ за срок от 1 година и 8 месеца, с 3- годишен изпитателен срок. Същият е осъждан и за държане на амфетамин през 2009 г.

Мъжът е привлечен като обвиняем, за това че, в периода от 30.10.2018 до 19.11.2018 г., в гр. Пирдоп и в гр. Кюстендил, е участвал в телефонни измами, в съучастие с Л. Г. и неустановено по делото лице, представило се за длъжностно лице- полицейски служител, с цел да набави за себе си и за лицата, с които се е сговорил предварително имотна облага. Тодор К. е поддържал възбуденото от неустановения извършител заблуждение в трима души, че се провежда полицейска акция по залавяне на телефонни измамници и с цел предотвратяване на планираните от тях посегателства върху имуществото им и за оказване на съдействие за залавянето им, трябва да предадат наличните си пари, като Тодор К. и Л. Г. взели различни суми, в общ размер на 13 650 лв.- престъпление по чл. 210, ал.1, т.1 и т.2, във вр. с чл. 209, ал.1, във вр. с чл. 26, ал.1 от НК.

……………………………………………………………………….

21.10.2019 г.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Окръжен съд- Кюстендил, под председателството на съдия Галина Мухтийска взе решение за възобновяване на производството по несъстоятелност на длъжника „ВЪГЛЕДОБИВ БОБОВ ДОЛ“ ЕООД, като го обявява в несъстоятелност и постановява прекратяване на дейността на предприятието.
Съдът постанови и обща възбрана и запор върху имуществото на длъжника, прекратяват се правомощията на органите на длъжника „ВЪГЛЕДОБИВ БОБОВ ДОЛ“ ЕООД. С решението си Окръжен съд- Кюстендил лишава длъжника от правото да управлява и да се разпорежда с имуществото, включено в масата на несъстоятелността и постановява да започне осребряването му.

Решението подлежи на незабавно изпълнение. То може да се обжалва пред Софийския апелативен съд.

Производството бе по молба на Изпълнителния директор на НАП- София, с пълномощно от Министъра на финансите  на РБългария, с искане за възобновяване на производството по несъстоятелност на „ВЪГЛЕДОБИВ БОБОВ ДОЛ“ ЕООД. Молбата е основана на неизпълнение на задълженията на длъжника по утвърдения план за оздравяване на „ВЪГЛЕДОБИВ БОБОВ ДОЛ“ ЕООД.
С решение от 15.05.2012 г., Окръжен съд- Кюстендил е открил производство по несъстоятелност  по отношение на длъжника „ВЪГЛЕДОБИВ БОБОВ ДОЛ“ ЕООД. С решение от 04.06.2015 г., на основание чл. 707, ал.1 от Търговския закон е утвърден, приетият от събранието на кредиторите план за оздравяване на „ВЪГЛЕДОБИВ БОБОВ ДОЛ“ ЕООД и е прекратено производството по несъстоятелността срещу длъжника.

В мотивите на съдия Мухтийска се казва: Съществува системно неизпълнение от страна на длъжника на поетите с оздравителния план задължения, поради което е налице предвиденото в чл. 189, ал.5, изр. II- ро ДОПК основание за възобновяване на производството по несъстоятелност. Извършените от длъжника плащания не обосновават  обратния извод, тъй като независимо от тях, неизпълнената част от непогасените публични вземания срещу „ВЪГЛЕДОБИВ БОБОВ ДОЛ“ ЕООД, за чието отсрочване и разсрочване  е дадено предварително съгласие  по чл. 189, ал.1 от ДОПК с писмо по описа на Министерство на финансите, към дата 09.05.2019 г. общо е 102 069 237, 64 лв.

……………………………………………………………………….

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

21.10.2019 г.

Делото, което Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) води срещу Ангел Христов и Пламен Галев, известни като "Братя Галеви" бе отложено и насрочено за нова дата

Окръжен съд- Кюстендил, под председателството на съдия Татяна Костадинова отложи и насрочи за 02.12.2019 г. делото, което Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) води срещу Ангел Христов и Пламен Галев, известни като "Братя Галеви", за отнемане на престъпно придобито имущество.
Причина за отлагането станаха молби на особените представители- адвокатите на Ангел Христов, Радмила Христова и Емилия Галева. С тях те представят доказателства, че са: ангажирани като членове на Общински избирателни комисии за провеждането на местните избори в област Кюстендил на 27 октомври и като кандидат за общински съветник.  Молба за отлагане на делото бе изпратило и едно от вещите лица, които изготвят съдебно- икономическата експертиза по делото.

……………………………………………………………………….

18.10.2019 г.

 КОС остави в ареста 38- годишен мъж, обвинен в грабеж в условията на опасен рецидив

Окръжен съд- Кюстендил, под председателството на съдия Ваня Богоева отхвърли молбата на Валентин З. за изменение на мярката му за неотклонение „Задържане под стража“, взета с определение от 15.03.2019 г. от РС- Дупница. Мъжът е обвиняем по досъдебно производство по описа на РУ- Рила, за престъпление по чл. 199, ал.1, т.2 и т.4, във вр. чл. 29, ал.1 б. „А“ и б. „Б“, във вр. чл. 20, ал.2 от НК.
Става дума за грабеж, в условията на опасен рецидив, извършен на 11 март в град Рила, в съучастие с още един извършител. Според обвинението, двамата са отнели парична сума от 250 лв. и златни накити с общо тегло от 60 грама от 64- годишна жена, с намерение противозаконно да ги присвоят, като е употребена и сила. Обвиняемият  Валентин З. е осъждан 43 пъти.
Определението подлежи на обжалване и протестиране с частна жалба и частен протест пред САС, в 3- дневен срок считано от днес.
 

……………………………………………………………………….

17.10.2019 г.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Санкция от полицейски орган в Холандия плати жител на Община Дупница за държане в ръка на мобилен телефон по време на шофиране

Жител на Община Дупница плати 469,40 лв., левовата равностойност на 240 евро, санкция от полицейски орган в Холандия, за държане в ръка на мобилен телефон по време на шофиране. Окръжен съд- Кюстендил призна Решение за налагане на финансови санкции,  постановено от несъдебен / полицейски/ орган на Кралство Холандия, влязло в сила на 26.03.2019г. и издадено по отношение на българския гражданин В. М., на 39 години.

Производството по делото бе по реда на Глава ІІІ, Раздел І от Закона за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции /ЗПИИРКОРНФС/. В Окръжен съд Кюстендил е постъпило надлежно Удостоверение, което се изисква по чл.4, ал.1 от същия закон, както и по силата на член 4 от Рамково решение 2005/214/ПВР относно прилагането на принципа за взаимно признаване на финансови санкции в ЕС.

Санкционираното лице В. М. се яви лично в съдебно заседание, като представи вносна бележка за банков превод по сметка на Окръжен съд Кюстендил в размер на 470 лв – левовата равностойност на 240 €.
Деянието съставлява административно нарушение и по българското законодателство – чл.104а от Закона за движение по пътищата.

На основание ЗПИИРКОРНФС преписи от решението ще се изпратят незабавно до компетентния орган на издаващата държава - Централна агенция за събиране към Министерство на правосъдието, Кралство Холандия, както и до Министерство на правосъдието на Република България.
Решението може да се протестира, съответно обжалва, пред САС.

Пет са общо приключилите с решения за български граждани дела в Окръжен съд- Кюстендил, с Производства по осъществяване на международна правна помощ по наказателни дела. В останалите 4 става дума за потвърдени санкции за превишена скорост и неспазване на дистанция, за по над 100 евро.


……………………………………………………………………….

09.10.2019 г.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Окръжен съд - Кюстендил постанови "Задържане под стража“ за 56 - годишния Димитър С. по  Европейска заповед за арест

Мярка за неотклонение Задържане под стража“ за 56- годишния Димитър С. от гр.Гоце Делчев, понастоящем изтърпяващ наказание в затвора в Бобов дол, постанови Окръжен съд- Кюстендил, под председателството на съдия Татяна Костадинова. Мярката ще се търпи в затвора в Бобов дол, със статут на обвиняем.
Искането за вземането на най- тежката мярка за неотклонение е във връзка с Европейска заповед за арест от 2016 година.  Мъжът е разследван в Гърция за създаване и включване в престъпна организация,  за трафик на наркотични вещества, под формата на държане и продажба, подбуждане към трафик на такива, внос и транспорт на гръцка територия. Деянията съответстват на престъпления по чл. 242, 321 и 354 от НК на РБългария, за които максимално предвиденото наказание е лишаване от свобода до 10 години. Давността на наказателното преследване в Гърция ще изтече през 2035 година.

Димитър С. към момента е в затвора в Бобов дол, където изтърпява наказание- лишаване от свобода, след присъда на Окръжен съд- Благоевград от 2015 година. Той е осъден на 4 години и 6 месеца за държане и разпространение на наркотични вещества и за склоняване към трафик на наркотици през ГКПП Илинден.

С решение от 12.09.2017 година, Окръжен съд- Кюстендил, допуска за изпълнение Европейската заповед за арест. Определението е обжалвано пред Апелативен съд- София и на 20.12.2017 година делото е прекратено, защото Димитър С. бяга от затворническото общежитие в Самораново, което е към затвора в Бобов дол и се укрива до 30.08.2018 г., когато е задържан от служители на ОД МВР- Пловдив.

По делото е приложено писмо от 01.10.2019 г. , от МВР- Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“, от което е видно, че исканото лице Димитър С. продължава да се издирва от гръцките власти, във връзка с издадената Европейска заповед за арест.

Съдът счита, че престъпленията посочени в ЕЗА са такива и по българския закон, като давността по тях не е изтекла. Съдът намира, че е налице реална опасност лицето да се крие, доколкото от материалите по делото в Софийски апелативен съд се установява, че Димитър С. е избягал от затвора, поради което не се явява в съдебни заседания, заради което предходното производство по изпълнение на ЕЗА е било прекратено, пише в мотивите на съдия Татяна Костадинова.

Определението на Окръжен съд- Кюстендил за вземане на мярка „Задържане под стража“ по отношение на Димитър С. може да се обжалва пред САС в 3- дневен срок.

……………………………………………………………………….

07.10.2019 г.

Окръжен съд - Кюстендил взе мярка за неотклонение ”задържане под стража” по отношение на турския гражданин Мехмет Б., на 44 години

Окръжен съд - Кюстендил взе мярка за неотклонение ”задържане под стража” по отношение на турския гражданин Мехмет Б., на 44 години. Той е привлечен като обвиняем за това, че на 02.10.2019 г. около 11:00 часа на ГКПП - „Гюешево”, с товарна композиция, състояща се от влекач и полуремарке, е направил опит да пренесе, без знанието и разрешението на митниците през границата на страната, от Р България в Р Северна Македония, стоки – 18 палета с тухли, като това е извършено чрез използване на документи с невярно съдържание – престъпление по чл. 242, ал.1, б.”б”, във вр. с чл. 18, ал.1 от НК. Представени са набор от митнически документи, които сочат, че е превозван  газ с търговското наименование фреон, а цялата товарна композиция,  управлявана от турския гражданин, е била натоварена с тухли.

Обвиняемият  Мехмет Б. се признава за виновен в обясненията, които е дал пред разследващия орган, видно от  протокол за разпит на обвиняем от 03.10.2019 г.
Защитата на подсъдимия поиска по- лека мярка за неотклонение „парична гаранция“, която би могла да се изпълнява на територията на Р България до приключване на досъдебното производство и налагането на конкретната съдебна санкция по отношение на него.

Съдът счита, че са налице необходимите предпоставки по чл. 63, ал.1 от НПК за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража”, каквото е искането на Окръжна прокуратура. Налице е обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъплението, за което е привлечен, и съществува реална опасност от укриването му, пише в определението на съдия Росица Савова.
Деянието представлява тежко умишлено престъпление по смисъла на чл. 93, т.7 НК, като за същото законът предвижда наказания лишаване от свобода за срок от 3 до 10 години и глоба от 20 000 лв. до 100 000 лв.

Определението може да се обжалва или протестира в 3-дневен срок пред Софийския апелативен съд.
 

……………………………………………………………………….

27.09.2019 г.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Болничен лист на подсъдимата Ивона Бл. и неявяването й в съдебна зала доведе до отлагане на разпоредителното заседание по делото за Дупнишката популярна каса


Поради неявяване на подсъдимата Ивона Бл., по уважителна причина с представен болничен лист, Окръжен съд- Кюстендил, под председателството на съдия Надя Георгиева не можа да даде ход на делото за „Дупнишката популярна каса“. Съгласно НПК, участието й е задължително, с оглед тежките обвинения и доколкото подсъдимата е заявила лично, че желае да участва в процеса.

На основание чл. 271, ал.2, т. 2, съдът определи- не дава ход на делото. Отлага и насрочва същото за 28.10.2019 г. и 25.11.2019 година. Призовани ще бъдат подсъдимата и всичките 247 пострадали.

……………………………………………………………………….

24.09.2019 г.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Разпоредителното заседание по делото срещу бившия председател на Дупнишка популярна каса Георги Бл. и неговата съпруга Ивона Бл. в Окръжен съд- Кюстендил днес бе отложено за следващата насрочена от съда дата- 27.09.2019 година

Разпоредителното заседание по делото срещу бившия председател на Дупнишка популярна каса Георги Бл. и неговата съпруга Ивона Бл. в Окръжен съд- Кюстендил днес бе отложено за следващата насрочена от съда дата- 27.09.2019 година. Причината- неявяване на двамата подсъдими. По данни на защитата, подсъдимият Георги Бл. е починал, акт за смърт не е представен, заради неиздаването му към часа на съдебното заседание. Вторият подсъдим- Ивона Бл. също не се яви на заседанието днес, поради смъртта на съпруга й.
Съдия Надя Георгиева отложи делото за 27.09.2019 година, за която дата страните са уведомени от предходното заседание на 24 юни тази година. Призовани са всичките 247 пострадали, но явяването им в съдебна зала не е задължително.
С определение от днес, съдът определи нови две дати за разглеждане на делото- 28.10.2019 г. и 25.11.2019 година.

Срещу подсъдимите са повдигнатите и предявени обвинения за следните престъпления:
1/   По чл. 252, ал.2 (причинени другиму значителни вреди),  вр. с ал. 1 (извършвал по занятие банкови сделки), вр. с чл.20, ал.2 вр. с ал.1 от НК, за което са предвидени наказания: лишаване от свобода от 5 до 10 години и Глоба от 5 000 лв., до 10000 лв., както и конфискация на част или на цялото имущество на дееца;
2/ По чл.253, ал.5 (имуществото е в особено големи размери и случаят е особено тежък) вр. с ал.3, т.1 (деянието по ал.1.... е извършено от две..... лица, сговорили се предварително) и т. 2 (деянието по ал.1 е извършено два или повече пъти) вр. ал.1 (извършил сделки с имущество- пари, за което знаел, че е придобито чрез престъпление по чл.252, ал.2 вр. с ал,1 вр. с чл.20, ал.2 вр. с ал.1 от НК) - т.нар, „изпиране на пари", за което са предвидени наказания: лишаване от свобода от 5 до 15 години, Глоба от 10 000 лв. до 30 000 лв. и лишаване от права по чл.37, ал. 1 д.6 и т.7 от НК и
З/ По чл.255, ал.3 ( данъчни задължения в особено големи размери) вр. с ал. 1 (избегнал установяване и плащане на дан. задължения), т.2 (потвърдил неистина) вр. с чл.26, ал.1, вр. с чл.20, ал.2 вр. с ал.1 от НК -т.нар. „избягване установяване или плащане на данъчни задължения", за което са предвидени наказания лишаване от свобода от 3 до 8 години и конфискация на част или на цялото имущество на дееца.

Наказателната отговорност е лична и не се наследява или прехвърля. Съгласно чл. 24, ал.1, т.4 от НПК образуваното наказателно производство се прекратява при смърт на подсъдимия.
 

……………………………………………………………………….


18.09.2019 г.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Окръжен съд – Кюстендил постанови присъда по дело за убийство извършено в Дупница

Присъда от 8 години лишаване от свобода за Милчо А. / на 30 години /, постанови Окръжен съд- Кюстендил, под председателството на съдия Йоланда Цекова. Съдът го призна за виновен в това, че на 05.09.2018 година, в гр. Дупница умишлено, чрез нанасяне на прободна рана с нож в лявата част на гърба,  е умъртвил 30- годишния С. С.- престъпление по чл. 115 от НК. Съдебният състав прие, че в случая има многобройни, смекчаващи вината обстоятелства.

Делото се гледа по реда на съкратеното съдебно производство, като обвиняемия Милчо А. призна вината си. Той изрази пред съда съжаление за извършеното престъпление. Адвокатите му посочиха, че е баща на 3 малолетни деца, към момента на престъплението е неосъждан и има добри характеристични данни. Пострадалият С. С. е влязъл в двора на обвиняемия и е стрелял с газов пистолет, в присъствието на децата. При последвалото спречкване, подсъдимият е нанесъл на жертвата смъртоносна рана с нож, с който преди това е белел орехи.Той е съдействал на разследването и е показал средството за извършване на престъплението.

Наказанието – лишаване от свобода в размер на 8 години е наложено на основание чл. 115 от НК, във вр. с чл. 373, ал. 2 от НПК и във вр. с чл. 58а, ал. 4 от НК. На основание чл. 59, ал. 1 от НК, съдът приспада времето, през което подсъдимия Милчо А. е бил задържан с мярка за неотклонение „задържане под стража“, считано от 06.09.2018 г. до 17.05. 2019 г.

Окръжен съд- Кюстендил осъжда Милчо А. да плати на детето на пострадалия, действащ чрез своята майка и законна представителка, сумата от 30 000 лв., представляваща обезщетение за претърпените неимуществени вреди. Съдът отхвърли като неоснователни, поради тяхната недоказаност гражданските искове на съпругата на починалия, на неговите родители, братя и сестри.

Присъдата може да се обжалва или протестира пред Софийски Апелативен съд в 15- дневен срок, считано от днес.

……………………………………………………………………….


Петчленен състав на Окръжен съд- Кюстендил, под председателството на съдия Йоланда Цекова остави без уважение молбата на Иван М.- Ушко, за изменение в по- лека на мярката му за неотклонение „Задържане под стража”

Петчленен състав на Окръжен съд- Кюстендил, под председателството на съдия Йоланда Цекова остави без уважение молбата на Иман М.- Ушко, за изменение в по- лека на мярката му за неотклонение „Задържане под стража”. Той е осъден на 12 години лишаване от свобода от Окръжен съд- Кюстендил на 01.07.2019 година, по дело за грабеж с причинена тежка телесна повреда, от която е настъпила смърт на жертвата, като грабежът е в условията на опасен рецидив. Делото се гледа по линия на съкратеното съдебно следствие. Присъдата се протестира пред САС от Окръжна прокуратура- Кюстендил.

Съдът счете, че посочените в молбата проблеми в здравословното състояние на подсъдимия- дископатия и зрение не са животозастрашаващи. В молбата не са посочени и никакви доказателства за промяна в обстоятелствата, които да налагат изменение на мярката за неотклонение, посочи съдия Цекова.
Определението може да се обжалва в 7- дневен срок пред САС.

……………………………………………………………………….

17.09.2019 г.

Софийски апелативен съд потвърди определението на Окръжен съд - Кюстендил, с което е постановена постоянна мярка за неотклонение - Задържане под стража по отношение на Симеон С.

Софийски апелативен съд потвърди определението на Окръжен съд - Кюстендил, с което е постановена постоянна мярка за неотколение- Задържане под стража по отношение на Симеон С. / на 75 години /, обвиняем за убийство, извършено по особено мъчителен начин за убития или с особена жестокост, на 6 срещу 7 септември в кв. Герена в Кюстендил, където бе намерен трупа на 45 - годишен мъж- престъпление  по чл. 116, ал.1, т. 6, пр. 3, във връзка с чл. 115 от НК. Законът предвижда наказание - Лишаване от свобода за срок от 15- 20 години; доживотен затвор или доживотен затвор, без право на замяна.
Определението на САС е окончателно и не подлежи на обжалване.

Вижте свързана новина от 10.09.2019 г:

Окръжен съд- Кюстендил определи най- тежката мярка „Задържане под стража“ за обвинен в убийство

……………………………………………………………………….

16.09.2019 г.

Окръжен съд- Кюстендил призна за виновен шофьор предизвикал по непредпазливост смърт при ПТП


Окръжен съд- Кюстендил призна подсъдимия Георги Б.- на 33 години от с.Червен брег, община Дупница, за виновен в това, че по непредпазливост, при ПТП е причинил смъртта на  И. Г. и го осъди на 2 години и 6 месеца лишаване от свобода, като изтърпяването на наложеното наказание се отлага за срок от 4 години и 6 месеца.
Съдът, под председателството на съдия Пенка Братанова постанови и наказание- „Лишаване от право да управлява МПС“ за срок от 3 години.

На 05.09.2017 г., около 20.17 часа на пътя между с.Червен брег и с.Крайници, при управление на лек автомобил, в посока от с.Червен брег към с.Крайници, Георги Б. е допуснал нарушение на чл.42, ал.2, т.2 от ЗДвП: „Водач, който изпреварва е длъжен, когато при изпреварването навлиза в пътна лента, предназначена за насрещното движение, да не създава опасност или пречки за превозните средства, движещи се по нея“ и по непредпазливост е причинил смъртта на  И. Г., движещ се с кросов мотоциклет.

Окръжен съд- Кюстендил прие, че е налице съпричиняване на ПТП от страна на пострадалия мотоциклетист, който се е движел без светлини по път, който е забранен за движение на подобен род МПС- кросови мотоциклети.

Подсъдимият е осъден да плати в полза на държавата, по сметка на  ОД на МВР – Кюстендил, сторените по делото разноски, в размер на 5939.34 лв. , както и разноските на частните обвинители, в размер на 2400 лв.
 

……………………………………………………………………….

12.09.2019 г.

Решение за незабавна екстрадиция на гражданин на Република Северна Македония

Решение за незабавна екстрадиция на гражданина на Република Северна Македония Милан Ст. / на 61 години /, постанови тричленен състав на Окръжен съд- Кюстендил, под председателството на съдия Йоланда Цекова. То е по молба за екстрадиция от 13.08.2019 г. на  Министерство на правосъдието на Р Сърбия, издадена на основание Заповед за арест на лицето от 15.09.2016 г.на първи Основен съд в Белград, за изтърпяване на наказание- ”лишаване от свобода” от 2 години и 100 дни, наложено му с присъда на Основния съд в Кралево, Р Сърбия. Македонският гражданин е осъден за престъпления против собствеността и данъчната система.

Милан Ст. бе задържан при влизане в Р България  на ГКПП-Гюешево на 23.07.2019 г. от полицейски орган при РДГП – Кюстендил. С определение на Окръжен съд- Кюстендил от 25.07.2019 г., той бе задържан за 40 дни. С влязло в сила на 3.09.2019 г. Определение на Кюстендилски окръжен съд, постановено на 29.08.2019 г., по отношение на Милан Ст. е определена мярка за неотклонение ”задържане под стража” до изпълнение на процедурата по екстрадиция, която той изтърпява с режим на обвиняем в затвора в гр. Бобов дол.

От името на Окръжна прокуратура- Кюстендил, прокурор Валери Пенков, заяви в зала, че поддържа искането за екстрадиция и моли за уважаването му, като не възразява съдът да постанови исканата незабавна екстрадиция. Задържаното лице  изрази съгласие пред съда за незабавна екстрадиция, като заяви, че съгласието е дадено доброволно и разбира последиците от него.

Съдът взе мярка за неотклонение ”задържане под стража” до фактическото предаване на задържаното лице Милан Ст. на властите на Р Сърбия, която да се изтърпи в Затвора в гр. Бобов дол с режим на задържан.       
Решението е окончателно.
   
Заверен препис от решението ще се изпрати в срок до 24 часа на министъра на правосъдието за уведомяване на молещата държава и на ВКП за издаване на постановление за изпълнение на екстрадицията.

……………………………………………………………………….

10.09.2019 г.

Постоянна мярка за неотколение- Задържане под стража по отношение на Симеон С. / на 75 години /, определи Окръжен съд- Кюстендил, под председателството на съдия Йоланда Цекова. Той е обвиняем за убийство, извършено по особено мъчителен начин за убития или с особена жестокост, на 6 срещу 7 септември в кв. Герена, където бе намерен трупа на 45- годишен мъж- престъпление  по чл. 116, ал.1, т. 6, пр. 3, във връзка с чл. 115 от НК. Законът предвижда наказание- Лишаване от свобода за срок от 15- 20 години; доживотен затвор или доживотен затвор, без право на замяна.
Според съдът са налице и 2 от 3- те предпоставки за вземане на най- тежката мярка „Задържане под стража“, по чл. 63, ал. 1 от НПК. От събраните доказателства по досъдебното производство, макар и то да е на ранен етап, може да се направи обосновано предположение, за съпричастност към престъплението. Налице е и  реална опасност обвиняемият да извърши и друго престъпление, въпреки чистото му съдебно минало, на база тежестта на извършеното престъпление и поведението му след това.
Определението на Окръжен съд- Кюстендил подлежи на обжалване пред САС в 3- дневен срок.

……………………………………………………………………….

09.09.2019 г.

Искане за Мярка за неотколение- Задържане под стража


Окръжен съд- Кюстендил ще гледа на 10.09.2019 г. / вторник /, от 09, 15 ч. искането на Окръжна прокуратура- Кюстендил за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ по отношение на С. С. / на 75 години /. Той е обвиняем за убийство, извършено по особено мъчителен начин за убития или с особена жестокост-  по чл. 116, ал.1, т. 6, пр. 3, във връзка с чл. 115 от НК.

……………………………………………………………………….

Присъда - 2 години лишаване от свобода, с 4- годишен изпитателен срок, постанови Окръжен съд- Кюстендил

Присъда - 2 години лишаване от свобода, с 4- годишен изпитателен срок, постанови Окръжен съд- Кюстендил, по дело за палеж на жилищна сграда, без пострадали хора. С. С. на 27 години, призна вината си и съдът, под председателството на съдия Пенка Братанова одобри сключеното споразумение между Окръжна прокуратура и защитата на подсъдимата.
На 03.09.2016 година в село Самораново, С. С. е запалила едноетажна жилищна сграда, като пожарът е представлявал опасност за 4- ма души, които са живеели в къщата- престъпление по чл. 330, ал. 2, т.1, вр. с ал.1 от НК. Условната присъда се налага при условията на чл. 55 от НК.
Подсъдимата ще заплати и разноските по делото, в размер на 1532,82 лв.

……………………………………………………………………….

15.08.2019 г.

Окръжен съд-Кюстендил остави за постоянно в ареста, обвинен в измама с пелети

Тричленен състав на Окръжен съд-Кюстендил потвърди с определение от днес най-тежката мярка „задържане под стража“, по отношение на 36-годишния Л.К. Мъжът е привлечен като обвиняем за квалифицирана измама, в условията на повторност. Той е обвинен, че е въвеждал в заблуждение жители на Община Кюстендил, че ще им достави пелети за огрев, като се е представял за представител на фабрика за пелети от Северна Македония и е взимал капаро за услугата.
Обвиняемият обжалва взетата му мярка „задържане под стража” от Районен съд-Кюстендил, като поиска тя да бъде променена в по-лека-„домашен арест”. От Окръжна прокуратура-Кюстендил, прокурор Владимир Мицов настоя мярката да не бъде изменяна.
Тричленният състав на Окръжен съд-Кюстендил, в състав Галина Мухтийска, Ваня Богоева и младши съдия Симона Навущанова, счете, че може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е извършител на престъплението, че може да се укрие или да извърши друго престъпление. Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

……………………………………………………………………….

05.08.2019 г.

Нова дата за делото за отнемане имуществото на "Братя Галеви"

Окръжен съд- Кюстендил насрочи за нова дата - 21 октомври 2019 г. делото, което Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) води срещу Ангел Христов и Пламен Галев, известни като "Братя Галеви", за отнемане на престъпно придобито имущество. Първоначално, делото бе насрочено за 30 септември.
Причина за отлагането е молба до Окръжен съд-Кюстендил на адвокат Ани Караджинова-Кьосева, особен представител на Радмила Дюлгерова-Христова. Адвокатът посочва, че 26.09.2019 до 03.10.2019 г. ще бъде извън страната. Съдът уважи молбата, която е подадена своевременно, като адвокат Кьосева е единственият особен представител на Радмила Христова.

……………………………………………………………………….

02.08.2019 г.

Условна присъда от 1 г. и 6 м. за гръцки гражданин участвал в измама с фалшиви евро

Окръжен съд- Кюстендил одобри споразумение, което има характер на влязла в сила присъда - лишаване от свобода за срок от 1 година и 6 месеца , изпълнението на която, на основание чл.66, ал.1 от НК се отлага с изпитателен срок от 3 години, по отношение на гръцкия гражданин К. Каналис. 46-годишният мъж се призна за виновен за 2 престъпления: по чл. 244, ал. 1, във вр. с чл. 243, ал. 1 от НК- за това, че е прокарал в обръщение подправени парични знаци- 2 банкноти, с номинал 500 евро и по чл. 209, ал.1 от НК- затова, че с цел да набави за себе си имотна облага е въвел в заблуждение мъж от село Бистрица, Община Дупница, относно заплащане на продажна цена по сключена сделка за покупко- продажба на автомобил и с това му е причинил имотна вреда в размер на 4250 лв.
Причинените щети от престъплението са възстановени на потърпевшия.
Съдът, под председателството на съдия Йоланда Цекова, одобри постигнатото споразумение между Окръжна прокуратура, представлявана от прокурор Ангел Байрактарски и защитата на подсъдимия, поета от служебният защитник адвокат Йорданка Наумова и наказанията на обвиняемия бяха определени при условията на чл. 55 от НК.

……………………………………………………………………….

31.07.2019 г.

Окръжен съд- Кюстендил потвърди мярка „задържане под стража“ за мъж обвинен в закана за убийство на майка си

Тричленен състав на Окръжен съд- Кюстендил потвърди най-тежката мярка „задържане под стража“ по отношение на 57- годишния Н. Х., постановена от Районен съд- Дупница.

Съдът счете, че от доказателствата по делото, има висока степен на вероятност Н. Х. да е извършител на престъплението, за което му е повдигнат обвинение- за заплаха с убийство на майка му, по член 144, ал. 3, във вр. с ал.1 от НК. Налице са и другите предпоставки за вземането на най- тежката мярка „задържане под стража“- за това престъпление се предвижда наказание „лишаване от свобода“ и има опасност обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление, се посочва още в мотивите на Окръжен съд- Кюстендил.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Н. Х. е многократно осъждан, като има 2 присъди с „лишаване от свобода“ по чл. 144 от НК , за закана за убийство на майка си.

……………………………………………………………………….

25.07.2019

Кюстендил 2500, ул."Гороцветна" № 31  
USAID Тази Интернет страница е създадена с подкрепата на Инициатива за укрепване на съдебната система на ААМР